Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

4. rész. Kátyúztunk

Az őszi kátyúzás is végre elérkezett. Mivel az idei évben sem történt az Önkormányzat részéről állagmegóvás, így a DHE végezte a munkákat. Ezt a szeptember 17-i képviselőtestületi ülés után találtuk ki, hogy lépnünk kell. Páran még bíztak a megvalósítási hajlamban, így megvártuk az október 12-i ülést, ahol már fel sem merültek a kátyúk, vagy a gördülő gazdasági tervezés, de már nyakunkon a tél.

Október 14-én megrendeltük az aszfaltot, mely 19-re megérkezett, sajnos a csapadékos idő miatt húzódott még egy hetet a megvalósítás.

Az idei 2020-as év más, mint a többi részünkről, azaz az egyesület részéről.

Ennek oka, hogy a tavalyi Csapás dűlő sármentesítését csak úgy vállalta az Önkormányzat, ha az ott lakók előkészülnek, szélesítik az utat a bokroktól fáktól, s lehetővé teszik, hogy nagygépek is bemehessenek dolgozni. Ezt természetesen vállaltuk, s kivonultunk szép számmal ezt végrehajtani, melyről itt olvashat mindenki.

Miután befejeztük az Önkormányzattól elvárt munkát, jött a feketeleves az ottlakóknak, az ígéret nem lett betartva, egy alibi tologatás jött létre az erre szánt csekély pénzből, s azóta az időhúzási folyamatban van az ígéret az Önkormányzat részéről.

 

Így megörökölte egyesületünk a feladatot, de ez olyan nagyságrendű pénzt igényelt, hogy optimalizálnunk kell, úgy, hogy a Fácános sem lett jobban járható a kátyúktól. 2018-ban és 2019-ben 1MFt-1MFt-ot szántunk kátyúzásra, s ebből kellett lejjebb adjunk, úgy, hogy a feljutáshoz ne terepjárókat kelljen használni. Mivel a kátyúzgatásnál 12500Ft/nm árról indul ki bármely cég, így Önerőből próbáltuk megoldani, hogy ne erre menjen el a 2020-ban befizetett pénzünk 90%-a.

A terv az volt, hogy a 6cm-nél mélyebb kátyúkat tisztítjuk, kiszárítjuk, majd speciális folyadék után hidegaszfaltot dolgozunk be a kátyúba. Ehhez, mint hozzá nem értők Youtube-ról vettük a megvalósítási lépéseket. Felmértük a terepet, számoltunk, megrendeltük a kellékeket, majd kerestünk egy csapadékmentes hétköznapot. Hozattunk 1 tonna hidag aszfaltot, 20 liter speciális folyadékot. Béreltünk lapvibrátort, aszfaltvágót. Használtunk csákányt, lapátot, gázpalackot perzselővel, saját autókat, utánfutót és szabadidőt.
Sajnos nem jutottunk sokáig, azaz a sorompótól a fácános erdő melletti útjáig, ami nagyjából 800 méter. A kátyúkban hamar eltűnt az egy tonna aszfalt, s remélhetőleg mindenki könnyebben használja a Fácános utcát személygépjárművel azóta.

Remélhetőleg az Önkormányzat nem jelent fel minket, hiszen az út tulajdonosa és karbantartója nem mi vagyunk.
Bejelentést sem tettünk, mivel annál bosszúsabban láttuk a képviselőtestületi ülés után a Fácános út, illetve egész Dunabogdány úthálózatának karbantartására vonatkozó terveit, bár megnyugtatott az a kijelentése a Polgármester Úrnak, hogy Dunabogdányban nincsenek kátyúk.

Mindenki gondolja át az elmúlt 10 évben milyen árokok, útpadkák, járdák és utak épültek falunkban. Milyen karbantartások voltak. Ekkor kiderül, hogy terv nélkül vagy tervezve is konvergál ez az alap önkormányzati feladat a nullához. Ezen feladatok napolva vannak jelenleg is a Covid miatt.

Hidas András és a képviselő testület gördülő terve mellé adunk egy kis segítséget, hogy az évente 7-8MFt-ot amit az Önkormányzat a tavalyi évig kátyúzásra szánt az egész faluban, hogyan használhatja fel tervezve:

  • Fácános út 2 km aszfaltozás, járda, vízelvezetés, szegélyek, félreállók: 320MFt
  • Őzike utca aszfaltozás, árok, vízelvezetés: 45MFt
  • Szarvas utca aszfaltozás, árok, vízelvezetés: 40MFt
  • Csapás dűlő aszfaltozás, árok, vízelvezetés: 80MFt
  • Cinke utca aszfaltozás, árok, vízelvezetés: 40MFt
  • Áprily és Kőkereszt dűlő aszfaltozás, árok, vízelvezetés: 80MFt

eddigi egy részösszeg: 605MFt.

Innen folytathatjuk az egész falura kiterjesztve, hiszen árkok nincsenek, járdák 60%-ban hiányoznak, szegélyek 50%-ban hiányoznak. Vízelvezetők, átkötések hiányoznak.

Valószínú 3-3,5MRD Forint elegendő lehet erre a nem kis feladatra, melyet több éve halaszt megoldani az Önkormányzat.

A Malom utca rendben, tehát azt nem kell megcsináltatni, már csak a többi utcával van tennivaló.

 

A görgülő terv tervezése pár év alatt talán megvalósul, bár azt ezt követő Önkormányzati ülésen már szó nem volt a görgülő tervezésről, sőt 2020.11.06-án pedig a vészhelyzetre való tekintettel minden elnapolásra került.

lsd.:

 

DHE

2020.11.06.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE