Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

TÚRA TIPP

Verőcéről Dunabogdány. Hihetetlen szép helyen fekszik Dunabogdány és a Kutyahegyen élők szerencsésebb fele átlát a Duna túloldalára is. Szemben Verőce és Kismaros községek találhatóak. Érdemes átmenni, hiszen remek kirándulóhelyek vannak verőce felett a Fenyves hegyről illetve Magyarkútról a kilátó utca végéből Aranyoskútról is szuper a kilátás Dunabogdányra.

 

FENYVES-HEGYI TÚRA

7 km | 2 óra | 130 méter szint | könnyű túra

Verőce központjától indul a piros jelzésen kelet felé, s folyamatosan emelkedik a 3,5km hosszú út. A hegytető 273 méter magasan van, azaz nagyjából a Fácános út első hajtűkanyarjának magasságával.

A hegyen jól észrevehető lesz a kilátópont, ahol két tűzrakóhely, egy fedett kulturált esőbeálló és 2 asztal padokkal található. A panoráma egyedülálló, hiszen a kutyahegyen kívül belátható a Dunakanyar is, egészen Váctól Nagymarosig.

Fenyves-hegyen sátrazni is könnyen lehet

 

A piros jelzésen egy darabig aszfaltúton megyünk, majd a vasút felett áthaladva autóval is járható földúton folytatódik utunk, mely a GSM torony után válik egyre meredekebbé, s személyautóval innen nem járhatóvá.

A 3,5 km-es úton 130 méter szintemelkedés várható, ha nem szeretnénk ugyanezen úton lemenni, csak a piros jelzést követve lejutunk Katalinpusztára, majd visszafelé a Losi patak völgyébe érhetünk Verőcére.

 

 

ARANYOSKÚTI TÚRA

4 km | 1,5 óra | 130 méter szint | közepesen nehéz túra

Ez egy igen rövid, de annál velősebb túra. Nagy előnye, hogy könnyen körtúrát is alakíthatunk belőle, illetve egyszerre 2 kilátópontot is meglátogathatunk. Az Aranyosi kilátót látni lehet a kutyahegyről is, ha Verőce felett látunk egy kis külszíni bányát, annak a teteje lesz a kilátópont.

 

Verőce központjából indulhatunk a Rákóczi utából Észak felé, s amint átérünk a kisvasút sinein balra indul a piros háromszög jelzés.

 

A szintemelkedés csakúgy, mint az előző túránál kb 130 méter, de itt ezt alig 700 méter alatt kell leküzdenünk.

Aranyoskúti kilátás

Ez a túra is megoldható autóval, Magyarkútról lényegében a Kilátó utcát kell megkeresnünk Magyarkút üdülőrészénél.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE