Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

TISZTA LEVEGŐ

2019 és 2020 legfőbb célja, hogy átváltoztassuk Dunabogdányi kutyahegy levegőjét. Sajnos a hagyományos megoldások az avar és faégetéssel sokkal nagyobb problémát jelentenek mint gondoltuk. Felkerestem a Levegő Munkacsoportot ezügyben, s ledöbbentettek a számok, amit Lenkei Péter mondott.

 

MI TÖRTÉNIK, HA 1 KUPAC, AZAZ 100 KG AVART ELÉGETÜNK?

A magas víztartalom és az alacsony égési hőmérséklet kombinációja a legrosszabb, amit tehetünk a környezetünkkel és az egészségünkkel. Egyrészt az egészségünk erősen kapja a dózist, hasonlóan, mint a 7-es busz mögött, rövidtávú fejfájás, de a hosszabb távú rákkeltő hatása az avarégetésnek tudott, s ráadásul a maradék hamu is igen szerényen használható a talaj feljavítására.

A fenti példában tehát 100kg-os kupac avar elégetésével annyi PM10 részecske jut a levegőbe, mely kb. 90 millió köbméter levegőt szennyez el egészségügyi határérték felett. Ez ma egy közepes település teljes légköre egy őszi estén. Ergo egy szép szerdai vagy szombati napon a légkör 100%-ban egészségügyi határérték felett lesz szennyezve, ha szélcsend van, ha pedig szeles az idő, úgy az égetés eleve tiltva van.

 

Az ábra magyarázata:

  • 10 pontot az az Önkormányzat kap, ahol tilos az avarégetés
  • 0 pontot az az Önkormányzat, ahol nincs szabályozva egyáltalán

Dunabogdány a maximális 10 pontból kettőt tud megszerezni jelenlegi szabályozásával, s sajnos nem lógunk ki a Dunakanyarban a többi település közül sem.

Jelenleg Zöldhulladékot csak pénzért lehet letenni Dunabogdányban legálisan, a ÖMV benzinkúttal szemben található lerakathoz. (Göd településen van ingyenes zöldhulladék lerakóhely)

 

MEGOLDÁS

A megoldás igen egyszerű. Komposztálás! A komposztálás ugyan lassabb folyamat, mint az égetés, igen fontos momentuma, hogy a kompsztáló árnyékos helyen legyen, ha ezt nem lehet megoldani, érdemes fedőt használni hozzá. Négyzetméterre ugyanannyit foglal a kertből, mint az égetőhely, itt egyedül időre lesz szükségünk.

Ha az időt sürgetni szeretnénk, arra is van lehetőség, hiszen az ágdarálók manapság mindenkinek elérhetőek. Így 1-3cm-es hasábokra vagdalja a metszőollóval levágott gallykat. A nagyobb teljesítményű ágdarálók képesek az ágvágókkal levágott vastagságú faágakat is bedarálni.

Fontos tehát a komposztáló kiépítésénél pár szempontot figyelembe vegyünk:

  1. Árnyékos helyen legyen
  2. Alkalmanként nyáron locsolni kell
  3. Alkalmanként át kell forgatni

Természetesen a földkapcsolatának meg kell legyen, hiszen a bontási folyamatba rengeteg rovar és baktérium is részt vesz.

 

 

MIT TEHET AZ EGYESÜLET?

Tervünk 2 részből áll:

  • Egyeztetni a Polgármesteri hivatalnál szigorúbb szabályozásért
  • Megoldást adni a hegyen élőknek az avar és lemetszett ágakkal kapcsolatban

Tervünk a sorompós bódé mellett egy komposztáló kiépítése, melyet bárki használhat a megadott normálisan elvárható feltételekkel. Fontos lesz, hogy egy kamera rálátson és rögzítse a történéseket.

Illetve Hegylakó egyesületi pénzből egy komolyabb ágaprító beszerzése, melyet tagjaink használhatnak. Ágaprító ügyben emiatt egy villanymotoros 3000W-os, azaz 16A-es villanybekötéssel rendelkező helyről lehetne venni. STIHL GHE 420-t néztünk ki. Tahitótfaluban lehet igény esetén szervizeltetni, megbízható márka és működésű, de ez még rajtunk tagokon is múlik, hogy szeretnénk e ebbe az irányba elmenni vagy sem.

Feltehetőleg a választások után Magyarországon életbe lép az avarégetési tilalom, s onnantól csakúgy, mint számos országban tiltott lesz az égetése, s igen szigorúan büntetett. Talán emiatt is lenne jó hamarabb lépnünk.

 

Vinczeffy Zsolt “Zerge”

 

FELHASZNÁLT FORRÁS

Levegőmunkacsoport

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE