Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Téli madáretetésről

MIKOR, HOGYAN, MIÉRT?

Speciális a helyzetünk a Kutya-hegyen, hiszen sok a hétvégi nyaraló, s sok a madárbarát is. Pár mondattal szeretnénk segíteni.

 

MIÉRT

A szürkébb téli hónapokban üde színfolt egy reggeli kávé mellett, ha az ablakunk túloldalán nagy a nyüzsgés a madáretető körül. Az énekesmadarak túlélését a téli hónapokban biztosíthatjuk, s a kis segítséggel ők 3 másik évszakban irtják a kártevő rovarokat, így nem kell használnunk növényvédő szereket.

 

MIKOR

Első fagytól április közepéig.

 

HOGYAN

Nagyon fontos, hogy aki nem lakik kint, s egy két hetente jön, az ne kezdjen bele az etetésbe. A kis testű madarak túlélése igen kis dolgokon múlik -10 fok alatt. Így aki ezt nem tudja biztosítani, fokozatosan vonja be, s csökkentse a magok mennyiségét, hogy a madarak nagyobb körben is keressenek megfelelő “éttermet”. S ők inkább odúkihelyezést tartsák fontosabbnak.

 

HOVA

A földtől minimum 1,5 méterre illik tenni az etetőt, ahol kutya vagy macska nem éri el. Nagy felületű ablak mellé nem érdemes tenni az etetőt. A legnagyobb nyugalmat egy etetőnek egy sűrűbb bokor melletti fán adhatunk.

 

MIT ADJUNK

Három részből áll az kínálat: olajos magvak, zsiradék és víz.

A víz biztosítása nem nehéz, egy almát ráhúzunk egy ágra, s abból elegendő folyadékot tudunk biztosítani a madaraknak, s látható annak fogyása is.

A zsiradékra legjobb a zsírszalonna, amit átszúrunk a bőrénél és feldrótozunk a fára. Nagyon fontos, hogy sózott szalonnát ne használjunk. Jó lehet még a kacsa, liba és sertésháj is.

Az olajos magvak közt a legegyszerűbb a fekete napraforgó, melyet már megvettünk, s aki szeretne kapni belőle a dunabogdanyihe@gmail.com-ra írjon levelet, s felkeressük s kiszállítjuk a madáreleséget!

Jó kávézást és fürkészést mindenkinek!

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE