Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

PÁRBESZÉD ÉS TERVEK

Meghívást kapott a Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete a település önkormányzatának 2021. szeptember 13-i képviselő-testületi ülésére. Az utóbbi 6 évben második alkalommal fordult ez elő.

A többi 12 bogdányi egyesülethez képest talán abban más a mi helyzetünk, hogy mögöttünk egy lakóközösség áll majd’ 150 taggal és tulajdonképpen faluüzemeltetési feladatotokat látunk el, tagdíjainkból jelentős összeget költünk arra, hogy útjaink használhatóak legyenek. A többi egyesülettől eltérően az elmúlt két évben nem kértünk önkormányzati támogatást, hiszen akár a világítással, akár a játszóterekkel kapcsolatban is látjuk milyen szegény a település.

 

Időrendben haladok, mi is történt.

A 2016. évi meghíváskor arra próbált minket terelni a Polgármester Úr, hogy készíttessünk a Fácános utca szerkezeti felújításához egy megvalósítási, majd egy kiviteli tervet az itt lakók támogatásával és ha ez a terv megvalósul, úgy az Önkormányzat beadja a pályázatot, ha lehetősége adódik rá.

Ezt akkor Egyesületünk nem látta megvalósíthatónak, hiszen csaknem 10.000.000 Ft tervezési költségről volt szó és mivel az Önkormányzat az út tulajdonosa és karbantartója is, így a tervezési költségek ráfordításának indokoltsága attól függött volna, hogy a pályázatot mikor és mire adták volna be, amelyre az egyesületnek nem volt befolyása. Azaz túl sok volt a feltételes mód.

Azóta rengeteg teendőnk lett, próbáltuk legalább mögénk állítani az Önkormányzatot pár egyszerű dologban, de párbeszéd és érdemi lépések hiányában jóval egyszerűbb lett „önmegvalósítanunk”. Ennek lettek hátrányai is, hiszen meg kellett húznunk a határt, mihez merünk hozzányúlni az önkormányzati tulajdonnál. Így például a Fácános utca szerkezetét érintő munkálatok, illetve a forgalmi rend változtatása felé nem léptünk, de egy kátyúzás, szemétszedés, bozótirtás, ároktakarítás, sármentesítés, favágás még belefért.

 

A 2021 szeptember 13-i ülésen a párbeszédet Balogh Arnó képviselő kezdeményezte. Az ülésen az ő rövid bevezetője után a Polgármester Úr foglalta össze a korábbi „helyzetet”.

Összefoglalója után a Polgármester Úr tájékoztatást adott arról, hogy a képviselők megszavazták a Kutyahegy tetején lévő S kanyar aszfaltozását. Itt majd’ egy éve alakult ki nagy felületen útbeszakadás, majd egy új építkezés miatt számtalan betonmixer tette végleg járhatatlanná az utat. Ennek javítását korábban napirendre vették, de gördülő terv hiányra hivatkozva nem lett megoldva a probléma, így 1 év alatt 5.000.000 Ft helyett 8.000.000 Ft lesz ezen szakasz rendbetétele.

A második jó hírre sem kellett sokat várnunk. A szóbeszédek után megosztotta velünk a Polgármester Úr, hogy a Fácános utca alsó 500 méteres szakaszára beadott pályázat nyert, így 2/3-ad állami és 1/3-ad Önkormányzati finanszírozással lesz rendbe téve 30.000.000 forintból a Fácános utca alsó szakasza.

Tudni kell, hogy egy 2019-es felmérés szerint a Fácános utca Dunabogdány második legforgalmasabb utcája, állapota átlagos, azaz nem jobb vagy rosszabb a többinél.
Polgármester Úr kitért arra, hogy a Kutya-hegyen a hókotró annyi időt tölt el, mint az egész faluban összesen, még úgy is, hogy a Hegylakók Egyesülete saját kvados hókotrója a fenti részeket letúrja, illetve az Őzike és Szarvas zsákutcákat is az egyesület tisztítja le.
Folytatta, hogy a sürgős beavatkozás nem is az út állapota miatt fontos, hanem a veszélyessége miatt. A második meredek része a Fácános utcának 310 méter hosszú és 75 métert emelkedik (Csapás dűlőtől a Sólyom utcáig). Ez egynyomsávos, szegélye, járda természetesen nincs, sem szalagkorlát, sem félreállók, s a kétirányú forgalom ezen a meredek részen igen veszélyes.

Sokan nem tudják, de a Fővárosi Vízműveknek van a hegyen 3 nagy telepe, mely ellátja a falut vízzel, s a forgalma mindháromnak napi szinten is jelentős a vízmű részéről. De az átjátszó torony is elég nagy szervizkamionokat fogad, persze csak évenként pár alkalommal.

Szó esett a rossz minőségű utakról, melyet 2021-ben felméretett az Önkormányzat, s itt a Sas utca és a Sólyom utca közti szakasz is szerepelt, aminek nagyon megörültek a hegyen lakók, hiszen ez lehetővé tenné, hogy ne csak egy úton keresztül lehessen megközelíteni a hegyen lévő 300 ingatlant. Sajnos ez csak egy helyismereti tévedés volt a felmérő cég részéről ismertette Schuszter Gergely polgármester, így az az út nincs és nem is tervezik összekötni a Fácánossal.

Az Egyesület mindenben próbálja segíteni az Önkormányzat munkáját, de mivel az Önkormányzat a tulajdonos és az üzembentartója az útnak, az egyesület csak segíteni tud abban, hogy mi az itt lakók problémája vagy ami helyi sajátosságú ismeretet igényel.

A meredek és veszélyes Fácános szakaszt az Önkormányzat 1-2 éven belül helyre szeretné rakni folytatta a Polgármester Úr. Ehhez az egyesülettől javaslatokat várnak, hiszen mi lakunk itt akkor is, amikor hó esik, s akkor is, amikor nyáron hatalmas a nyaralók miatti autó és gyalogos forgalom.

Tehát a feladat jelenleg adott. Javaslatokat és terveket készítünk a Fácános utca Kossuth Lajos utcától a Sólyom utcáig eső több, mint 800 méteres szakaszának feújítására.

Illetve a másik kérés az volt, hogy a súlykorlátozást, s annak folyamatát dolgozzuk ki, hogy megvédhessük az utak állapotát és ne történhessen meg az, ami az elmúlt 2 évben, azaz betonmixerek és ELMÜ kamionok mozaikra törtek 2000 nm aszfaltot egy nagy esőzés után, s mindenki mossa kezeit. A kár jelenleg 30.000.000 Ft csak emiatt, hiszen megelőzhető lett volna mindez, ha a súlykorlátozás kérésünket komolyan veszi az Önkormányzat, de mindenki úgy gazdálkodik a pénzével, ahogyan jónak látja.

A Jegyző Úr továbbra is várja az Egyesülettől a „gyanúsan nagy” járművek rendszámának bejelentését, hogy mérsékeljük az út amortizációját.

Az egyetlen ellenvetés az útfelújítás szükségességéről éppen egy, a hegyen lakó képviselőtől érkezett. Ő ugyanis semmilyen aszfaltozást nem támogat, hiszen szerinte egy újra aszfaltozott út fenntartása drága és a forgalmat is gyorsítja.

Összességében nagyon pozitív volt a megbeszélés. Jóval nagyobb nézeteltérésekre számítottunk. Reméljük, hogy a javaslatok és tervek után eljutunk a megvalósítás szakaszához is és büszkén élhetünk ezen a gyönyörű helyen.

 

DHE 2021 Szeptember 16.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE