Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Kárt tettek az Önkormányzati tulajdonban

A közutak az Önkormányzat tulajdona Dunabogdányban is a 11-es főút kivételével, s bár nem nő az aszfaltozott utak száma falunkban évről évre, de a kátyúk nagysága is sokasága szépen növekszik.

Persze ez máris nem igaz, hiszen az elmúlt 10 évben a Malom utca (átjáró) kapott szilárd útburkolatot, s igenis szép lett, sőt a Kiscuki köz is létrejött, tehát mégiscsak nőtt a szilárd útburkolatok hossza vagy 100 méterrel, ami visszaosztva is jelentős 10 méter/ év sebességű fejlődés, s ez még bőven megelőzi az árok vagy a járdaépítés sebességét is.

Önkormányzatunk tehát gondosan kamatoztatja a kátyúkat, melyek napról napra nagyobbak és többen vannak, s visszaszorítja az árok és járdaépítést. Aki Bogdányban lakik láthatja épp a saját portája előtti szakaszt vagy az odavezető utat, hogyan fejlődik.

 

De mi is történt a Fácánoson?

Mivel erre az út meredek, keskeny, járda nélküli, így az ittlakók kezükbe vették a minimálisan elvárható komfortjukat, s 5 éve a Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete kátyúzgat évente a saját tagi befizetéseikből fizetik az állagmegóvást, mivel sajnos az Önkormányzat a hegyen sem tartja rendbe tulajdonát.

Nem sorolom fel 5 év alatt a falu ezen részével mennyit foglalkozott az Önkormányzat, nézzen szét mindenki a saját környezetében is megkapja a választ. Kíváncsi vagyok ki tudja a közép és a hosszútávú terveket a faluban, sajnos én nem látom a koncepciót.

A 2020-21 COVID év új szeleket hozott, a tavalyi évben már engedély nélkül illegálisan kátyúzott az egyesület, már válaszra sem méltattak, de feljelentés nem történt sajnos. Az Önkormányzat nem költött annyit a Covid években, tehát spórolt, sőt a Képviselőkkel sem kellett bajlódnia a Polgármester Úrnak, hiszen vészhelyzetben átvette a teljes hatalmat, s ezen vészterhes időkben még a kommunikáció is megszakadt a biztonság kedvéért a faluvezetők közt. Nem kellett szavazgatni, nem kellett átláthatóság, így a Fácánost 2021 tavaszán mindenképp kátyúzzák jött a jóhír hátulról (lehet túl hangosak vagyunk). Ja nem tavasz, hanem nyár elején, vagy végén, vagy majd ősszel, de szeptemberben üljünk le. Tehát ment az időhúzás, fel nem mérte senki a kátyúkat az Önkormányzat részéről, így a munkát sem.

A tegnapi napon viszont a kátyúk növekedését ismeretlen elkövetők meggátolták, sajnos több kátyú is eltűnt, mely baleseteket okozhatott volna, de legalább normálisan amortizálhatná autóinkat, veszélyeztetné az itt közlekedőket. Az amúgy is keskeny és meredek úton ma délelőtt szakszerűen ellopták a kátyúkat. Próbálta a Hegylakó Egyesület visszanézni kameráikon ki is lehetett az elkövető, de sajnos megsemmisült a felvétel, ezt a pár fotót is véletlen kaptuk.

Remélhetőleg az Önkormányzat bejelenti a kátyúrongálást, s példát statuál, hiszen ezzel a lépéssel kevesebb lett a kátyúból, s több pénz jut majd a fejlesztésekre, árokra, járdákra, zebrákra. Szóval jó lenne ezt megszellőztetni mi is folyik a Dunakanyarban. Azt rebesgetik, hogy 17 kátyút vittek el, s több, mint 1 tonna aszfaltot döngöltek azok helyére.

Valószínűsítjük, hogy ez elkövetők visszajönnek még, hiszen a Tölgyfa köz feletti szakaszon is jópár kátyú található a Fácánoson.

 

Du selbst, mein Herr, wenn du keinen Diener hast.

DHE

A nem létező kátyúkat épp eltüntetik

A tömörítés fontos, hogy a kátyú minnél kisebb helyre legyen zsugorítva

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE