Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

ÉLJEN MÁJUS 1.

Az idei tavaszi szemétszedésünk május elsejére esett, s igen eredményes volt. Az aktív hegyen lakókkal és a Figyelj Rám Egyesülettől jövőkkel negyvenen indulhattunk neki a hegynek a bódétól.

Sokan nem tartják fontosnak, hogy eljöjjenek, hiszen nem szemetelnek, így nem is hajolnak le a szemétért. Hálásak vagyunk, hogy a Csapás dűlő és az Őzike utcai lakóinak is, hogy a Fácánoson szedték a szemetet függetlenül az utcájuktól.

 

ÁROK és SZEMÉT

SZEMÉT

Fontos megjegyeznünk, hogy a szemeteknek 3 fajtája alakul ki a hegyen:

  1. Kirándulók és munkások által “elhagyott” csokipapírok és PET palackok, illetve “tüskék”.
  2. A régi szemeteket az állatok kiássák, s felszínre kerülnek.
  3. A gondatlan telektulajdonosok kiteszik a narancssárga zsákot, melyet szétszakítanak a rókák, vaddisznók, s viszi a szél a szemetet.

Talán ez utóbbi a legnagyobb terjedelem, s nem is emlékszem olyan hétfőre, hogy 1-2 zsák ne legyen martalék. A legegyszerűbb megszüntetni is ezt a hanyagságot, ha az Önkormányzat kötelezővé teszi a műanyag kukák használatát az egész faluban, beleértve a hegyet is.

Az első esetet meg a legkellemetlenebb lesz megoldani, de az biztos, hogy páran a tettlegességig is elmegyünk a szemetelőkkel.

 

ÁROK

Sajnos a tavalyi évben elmaradt az ároktakarítás a Covid miatt, így az idei évben ezt kerülgetni már nem lehetett. 5m³ avart és hordalékot vettünk ki az árokból és szállítottuk el. Ez a legnehezebb munka, s torlaszok kialakulását a Fácános utcai árok mellett lakók tudnák igen hatékonyan megoldani. Itt sajnos igen kevesen vannak, akik figyelnek az árok tisztaságára. Köszönet páruknak, s elmarasztalás a Fácános meredek részén élőknek…

 

A Figyelj Rám Egyesület önkénteseinek külön köszönjük segítségüket, nagy erőt adnak minden alkalommal a hegyen lakóknak.

 

Mint mindig az Önkéntes munka után van ébéd is, Anka Béla által készített csülökpörkölt 40 adagja elfogyott, sajnos még repetázni sem tudott senki, a szép létszámnak köszönhetően.

 

 

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE