Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Csapás Dűlő útkarbantartás 2020

Elkészült közös erőből a Csapás dűlő fejlesztése.

Az útkarbantartást több utcagyűlés előzte meg, hiszen az erre szánt összeg véges volt, s a fejlesztéseknek, átalakításoknak is van korlátja, s naivan vártunk egy kis segítséget az Önkormányzattól.

Fő szempontok a következőek voltak:

  • Járható legyen személygépkocsival
  • Legyen pár használható félreálló
  • Legyen egy használható forduló
  • A víz elvezetését ne a véletlen határozza meg

A nehézsége az sajnos az 860 méter hosszú útnak, hogy igen keskeny, azaz átlagszélessége 240cm, természetesen árok vagy járda itt sincs, tehát ezzel nem lóg ki a faluképből.

A zsákutca a Fácánosról nyílik, keskenysége és hosszúsága miatt a szembe forgalom kezelése a legnehezebb, hiszen itt 86 ingatlan található. Egy helyen van lehetőség fordulót használni a 860 méter hosszú úton, de sajnos ott a sár és a romautók, útleszakadás nehezíti a kialakítását. Ugyan szintútnak tűnik térképen a Csapás dűlő, de van benne 60 méter szintemelkedés, s emiatt az út eróziója erős. Volt olyan szakasz, ahol majd 60cm-el emeltük meg az utat.

A karbantartás számlával is igazolva 600.000.Ft volt, ebben benne van a különböző szemcseméretű kő, az úthenger és markológépek díjai. Természetesen most is több, mint 20 férfi segítette elrendezni kézzel is a területet, míg több háznál ebéddel, süteményekkel készültek kedvesen a hölgyek.

Ebből a pénzből jelenleg a fordulót és a Fácános-Csapás kereszteződéstől az első nagy emelkedőt volt lehetőség megújítani.

Polgármester úrnak üzenjük, hogy ez nem, azaz NEM nyaraló övezet, hanem LKE besorolású belterület, azaz Lakó övezet, mint a falu 90%-a vagy épp a Bogonhátmajor sorompó mögötti része.

Ugyan az Önkormányzattal leveleztünk, de érdemi választ vagy esetleg segítséget következetesen továbbra sem kapnak az itteni állampolgárok, itt lakók. Kértünk véleményt a forduló tulajdona, kialakításával kapcsolatban, majd pár hónap után utcagyűlést javasolt az Önkormányzat, s azután tud segíteni. Az utcagyűlés és az egységes kérés megvolt, a forduló továbbra is maradt használhatatlan mély sár. A hónapok telnek, s további éveket nem voltunk hajlandóak várni.

Az egész napig tartó munka megmutatta mekkora erő van a hegyen lakókban is, mekkora az összefogás, s azt is, milyen jó szomszédai tudunk lenni egymásnak. Remélhetőleg több utca is csatlakozik, s összefog önmagáért, s átlépi az Önkormányzat és vezetésének tehetetlenségét.

További képeket itt érdemes nézni:

FACEBOOK

 

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE