Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete

Aszfaltozás I.rész

2019 első kátyúzási munkáit az Önkormányzat végeztette. A falu összesen 420nm-t kátyúztatott, s ebből 99nm jutott a Fácános útra. Az elmúlt 3 évben nem számíthattunk az Önkormányzat által finanszírozott útmegóvásra, mivel az érthető okokból ciklusa első 2/3-ban az Iskolát és az Óvodát újították fel, így ezt saját erőből próbáltuk meg. Az összesen 99 nm-nyi kátyúzás 2019 április 11-re készült el, amire 12 hónap garanciát vállalt az aszfaltozó cég. Remélhetőleg a több, mint 2 hétig szabadon hagyott, átáztatott és ki nem takarított kátyúk sokáig bírják.

Tanultunk ebből a kátyúzásból is. Az elmúlt 5 évben évente 100nm kátyuzást tudott finanszírozni a Dunabogdányi Hegylakók Egyesülete a tagok által befizetett útalapból, ez nagyjából 10 000 Ft/ nm-ért vállalja egy szentendrei cég. Az ő munkájuk és a jelenlegi munkák minősége igencsak eltérő.

Javaslatunk elfogadta az Önkormányzat, azaz azt az összeget, melyet kátyúzásra szánna a Fácános úton, s azt az összeget, melyet egyesületünk szánna kátyúzásra, összeadva tudnánk a számukra jobb minőségű kivitelezőt választani. Ennek elvi akadálya a jövőben nem lesz, s remélhetőleg hosszabb távon jól döntünk, s tartósabb utat tudunk létrehozni.

Aszfaltozás előtti pillanat. Így nézett ki a kivágott és ki nem takarított kátyu. Sajnos közben ki kellett bírnia 3 nagy esőzést is, ami átáztatta alulról az útburkolatot. Ezt a felületet aszfaltozták le.

Hozzátartozik a rengeteg útbeszakadáshoz, az, hogy a Fácános útra márciusban felment egy 14 tonnás ELMÜ-s autó, ami több helyen beszakította az aszfaltot. Az Önkormányzat ügyvédje lép fel az ügyben, hiszen a súlykorlátozó tábla ellenére, engedély nélkül ment fel az autó, s körülbelül 100nm aszfaltot tett tönkre.

A fácános út első szerpentinje alatt sem tudták szinte hozni az aszfaltot, a cég tűréshatára 1-2 cm, így vagy bukkantót vagy huppanót kapunk az új részeknél.

 

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg a Facebook-on
DHE

DHE